首页> 外文OA文献 >Venäjä takaraivossa – Nato-kysymys eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa vaalikaudella 2011–2015
【2h】

Venäjä takaraivossa – Nato-kysymys eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa vaalikaudella 2011–2015

机译:俄罗斯首当其冲-在2011-2015年议会任期内的议会外交与安全政策辩论中的北约问题

摘要

Kylmän sodan päätyttyä Suomelle avautui uusia läntisiä yhteistyönäkymiä. Suomi liittyi sotilaallisesti liittoutumattomana, muttei puolueettomana maana Euroopan unioniin 1.1.1995 ja ryhtyi myös yhteistyöhön Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton kanssa. Yli kaksikymmentävuotisen aktiivisen rauhankumppanuuden aikana Suomi on aina mennyt jonkinlaisella kontribuutiolla mukaan uusiin Naton yhteistyömuotoihin. Turvatakuut tuovaa jäsenyyttä ei ole katsottu aiheelliseksi hakea, vaan Suomi on linjannut varaavansa mahdollisuuden hakea jäsenyyttä tarpeen niin vaatiessa.Tutkielman tarkoituksena on selvittää miten Suomen poliittiset päätöksentekijät, kansanedustajat ja heidän edustamansa puolueet, ovat eduskunnassa vaalikaudella 2011–2015 arvioineet Suomen turvallisuuspoliittista perusratkaisua – liittoutua vai ei. Mitkä ovat olleet koko liittoutumiskeskustelun keskeiset diskurssit eli mistä on keskusteltu, kun on keskusteltu? Millä argumenteilla sotilasliittoon liittymistä, sen ulkopuolella pysyttäytymistä sekä virallisen ns. Nato-option jatkoa kannattaneet ovat perustelleet kantojaan? Tutkimus tarkastelee myös miten Venäjän ja lännen, Naton ja EU:n, suhteiden kiristyminen on vaikuttanut liittoutumisnäkemyksiin. Muuttuivatko päättäjien perustelut aiemmille kannoilleen Ukrainan myötä vai muuttuivatko kannat?Primaariaineistona ovat vaalikaudella käydyt seitsemän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan keskittynyttä täysistuntokeskustelua. Yli 600 puheenvuoron analysoinnissa on sovellettu aineistolähtöistä lähestymistapaa ja sisällönanalyysiä. Keskusteluaineiston perusteella ulkoisen toimintaympäristön muuttujista keskeisesti näkemyksiin liittoutumisesta ovat vaikuttaneet erilaiset käsitykset siitä, 1) millaiseksi Euroopan ja Itämeren alueen yleinen turvallisuuskehitys sekä erityisesti Venäjän roolin ja länsisuhteen kehitys arvioidaan (Venäjä-diskurssi), ja 2) minkälainen merkitys on pohjoismaisen ja erityisesti Ruotsin kanssa tehtävän puolustusyhteistyön tiivistämisellä (Ruotsi-diskurssi). Myös arviot siitä, 3) millaisia kehitysnäkymiä on EU:n yhteisessä puolustusulottuvuudessa (EU-diskurssi), ja 4) miten Naton rooli sekä kumppanuus kehittyvät (Nato-kumppanuus -diskurssi) ovat vaikuttaneet merkittävästi näkemyksiin.Keskeisin tutkimuspäätelmä on, että lähes kaikki Nato-keskustelun argumentit ja keskusteluteemat kiertyvät lopulta Venäjään. Liittoutumiskeskustelu on siis keskustelua, jossa Suomen valintoja arvioidaan joko ääneen tai verhottuna suhteessa oletettuihin Venäjän pyrkimyksiin, motiiveihin ja mahdollisiin reaktioihin. Ukrainan kriisin myötä vakautta ja jatkuvuutta korostava pragmaattinen "geopoliittinen realismi" nousi keskustelussa yhä hallitsevammaksi näkökulmaksi, ohittaen kansainvälisen yhteisön normistoa ja moraalia korostavan "arvoperustaisen yhteisöllisyyden".
机译:冷战结束后,新的西方合作前景为芬兰打开了大门。芬兰于1995年1月1日加入欧洲联盟,成为一个不结盟但不是中立的国家,并且也开始与北大西洋公约组织合作。在二十多年积极的和平伙伴关系中,芬兰一直以某种贡献为北约新形式的合作做出了贡献。本文的目的是找出芬兰政治决策者,议会成员及其代表的政党如何在议会任期2011-2015年期间评估芬兰的基本安全政策解决方案- 。整个联盟辩论的主要内容是什么,也就是说,在讨论之时讨论了什么?加入军事同盟,呆在同盟之外的论据是什么?官方所谓的支持北约选择权的人有何立场?该研究还探讨了俄罗斯与西方,北约与欧盟之间关系的收紧如何影响联盟的观点。在选举期间,以外交,安全和防务政策为重点的七次全体辩论是主要材料。使用数据驱动的方法和内容分析,已经分析了600多个语音。根据讨论材料,对联盟关于外部环境变量的观点受到以下不同看法的影响:1)欧洲和波罗的海地区的总体安全发展,尤其是俄罗斯的角色和与西方的关系(俄罗斯话语),以及2)结语(瑞典话语)。还评估了3)欧盟共同防卫领域的发展前景(欧盟话语),以及4)北约的作用和伙伴关系如何演变(北约伙伴关系话语)对该观点产生了重大影响。讨论的论点和话题最终转向俄罗斯。因此,联盟辩论是一场辩论,其中就俄罗斯的设想抱负,动机和可能的反应,对芬兰的选择进行了大声评估或掩盖了。随着乌克兰危机的发生,辩论中出现了强调稳定和连续性的务实的“地缘政治现实主义”,成为一种日益占主导地位的观点,而忽略了强调国际社会规范和道德的“基于价值的社区”。

著录项

  • 作者

    Kirstilä Juha;

  • 作者单位
  • 年度 2016
  • 总页数
  • 原文格式 PDF
  • 正文语种 fi
  • 中图分类

客服邮箱:kefu@zhangqiaokeyan.com

京公网安备:11010802029741号 ICP备案号:京ICP备15016152号-6 六维联合信息科技 (北京) 有限公司©版权所有
  • 客服微信

  • 服务号